Olika sätt att förbättra bilens prestanda

Det finns en rad olika sätt att förbättra din bils prestanda under året. De flesta in

oljebyte

kluderar bra underhåll och regelbunden service. För att din bils ska prestera som den bör, så måste alla bilens funktioner fungera smärtfritt. Det inkluderar motorn, däck, stötdämpare och bromsar. Om dessa fungerar problemfritt så kan du ofta köra säkert och problemfritt, men det finns även andra delar som måste justeras, ställas in och bytas ibland. Om du åker förbi en verkstad och låter dem utföra en basservice mellan din vanliga bilservice samt kontrollera dina däck regelbundet, så bör du ha det mesta under kontroll.

Se till att alltid följa den serviceplan som har lagts ut i bilens servicemanual. Där bestäms servicetillfällena baserat på antal kilometer körda, vilket är bara ett sätt att bestämma slitage på en bil. Då det inte är ett komplett system för att tillgodose bilens behov, så är det bra att lägga till ytterligare service under årets gång, både vid behov samt i preventivt syfte.

Ett oljebyte är alltid bra för bilens motor och ökar motorns livslängd och bör bytas ofta om du kör mycket. Däck ska kontrolleras regelbundet och de kan behöva däckservice i samband med däckbyte eller om du upptäcker några skador på däcken. Däck kan lätt skadas vid parkeringar när du lätt kan skada däckens sidor mot trottoarkanten. Samma gäller hål i gatan, som kan leda till jack på däcken. Om däcken torkar ut så kan också sprickor uppstå.

Däcken åldras och har ett datum som de bör användas innan. Däck åldras också snabbar vid högre temperaturer, speciellt då de utsätts för direkt solljus och UV-strålning. Därför är även förvaring av däck viktigt. Däckens tillverkningsdatum bör finnas på däckets sida, men veckonummer följt av produktionsår som anges av 2 siffror. Så 3018, betyder vecka 30 och år 2018. Om du köper begagnade däck eller däck på lagerutförsäljning, så kan det vara värt att kontrollera datumet, så att du vet att däcket fortfarande har bra livslängd.

Däcken behöver också ha rätt lufttryck, där lågt tryck kan skada däckens sidoväggar. Det bidrar också till att öka rullmotståndet vilket ger högre slitage och bränsleförbrukning. För högt lufttryck leder till att mittbanan slits snabbare. Det ör också viktigt att ha rätt däck monterade på bilen, så att du har vinterdäck när du har vinterväder och har sommardäck när du har varmt väder och inge snö. Sommardäck blir hårda när temperaturen går under nollstrecket, vilket leder till att de förlorar förmågan att ha bra fäste även på torra vägar. När du kör med vinterdäck när det är varm så slits de snabbare och skuldrorna på däcken kan slitas så att de har sämre egenskaper när de sedan kör på snöiga vägar.

Det räcker inte med att du bara ser till en del av bilen, utan du måste se till att helheten fungerar optimalt, så att motorn presterar optimalt, däcken ger bra fäste och bromsarna håller dig säker när du måste få stopp på bilen.

För mer information angående service för din bil, besök: https://vianor.se/