Sommardäck bör ha optimala prestanda på torra och våta vägar

sommardäck

Dina sommardäck måste vara förberedda för både våta och torra körförhållanden. Under somrarna tenderar regnet att vara de förhållanden som skapar de flesta utmaningar. Det är om du inte tar hänsyn till några vinterväder som människor inte är ordentligt förberedda för. Kraftiga åskväder är kända för att orsaka många olyckor, främst till följd av vattenplaningsolyckor. Det är därför det är mycket viktigt att vi har bildäck som har mycket bra våtgrepp och är bra på att förhindra vattenplanering.

Nyare sommardäck av hög kvalitet har använt mycket på att utveckla däck som effektivt kan förhindra vattenplaning. Däck är mycket beroende av hur effektivt slitbanan kan förvara och skjuta bort vatten till sidorna. Detta gynnar sedan nya däck eftersom de har gott slitdjup och när slitbanan slits ut kommer djupet att minska och det kommer också att förmågan att lagra vatten och begränsa mängden vatten som skjuts till sidorna. Det är därför du måste byta till nya däck när du når ett slitbanedjup på 4 mm eftersom förmågan att förhindra vattenplaning, grepp och bromsavstånd blir allt sämre när däcken slits.

Däck som är mycket bra i våta förhållanden tenderar också att vara bra i torra förhållanden, medan detsamma inte är fallet för däck som är bra i torra förhållanden kanske inte är bra i våta förhållanden. Det är därför du måste försäkra dig om att de är bra för båda förhållandena. Använd EU: s däckmärkning och titta på testresultat från däcktester för att fatta ditt beslut när du väljer nya däck till ditt fordon.

För mer information om sommardäck med optimal prestanda för torra och våta vägar, besök: nokiantyres.se