Hvis du trenger å kjøpe nye sommerdekk, bør du sjekke ut forskjellige dekkprøver

vinterdekk

Når du velger dekk som passer best for bilen din, så vel som din kjørestil og bruksområde, er det verdt å bruke dekkprøver for å få optimal informasjon. Det er viktig informasjon å få fra EUs dekkmerking, dette er laget slik at du lettere kan velge dekk av god kvalitet og dermed også tryggere dekk. Merkingen lar deg enkelt få informasjon om våtgrep, drivstofføkonomi og dekkstøy, slik at du kan sammenligne dette med andre dekk på disse punktene.

Motormagasiner og til og med dagsaviser publiserer vanligvis dekkanmeldelser eller resultater fra dekkprøver. Oftest ser du type, 2020s beste sommerdekk, se resultater, for å kjøpe magasinet. Her testes dekkene ut fra flere forskjellige kriterier, så det gjør dette som et godt supplement til EUs dekkmerking, som bare viser 3 forskjellige faktorer. Det er en klar verdi i å kombinere resultatene fra forskjellige kilder for å gjøre et optimalt dekkvalg. Noen tester kan være mer relevante for dine behov. Hvis du har en SUV og liker å kjøre terrengkjøring, vil du sannsynligvis se hvor godt dekkene fungerer i vanskelig terreng og hvor punkteringssikre de er. Hvis du ikke kjører terrengkjøring i det hele tatt, vil disse testene være helt ubetydelige, så det er viktig å forstå hvem som spiller en rolle for deg, bilen din og kjøringen din.

Drivstofforbruk skal være viktig for alle, men er kanskje mindre viktig for de som kjører elbil eller hybrid, men selv da bør det være av interesse, siden dekkene har høyt drivstofforbruk på grunn av at dekkene har høy rullemotstand, noe som betyr at de også forbruker lade fra batteriene slik at du ikke kommer så langt per ladding. Dekkets våte grep er veldig viktig om sommeren når du kjører på veier med mye vann eller havner i tordenvær med kraftig regn. Hvis du trenger å bremse raskt, er det våte grepet veldig viktig og kan variere veldig mellom forskjellige dekk. Dekk om sommeren må også være i stand til effektivt å unngå vannplanlegging.

En stor fordel med å bruke forskjellige dekkprøver og merking av dekk fra EU er å unngå å falle for billige dekk som er av lavere kvalitet og blir dyrere i det lange løp med dårligere sikkerhet. Billige dekk vil ikke ha de beste verdiene for våtgrep eller drivstofforbruk, og de vil ikke komme ut på toppen av testene. Dekk av lav kvalitet har en tendens til å ha høy rullemotstand, noe som gjør at de slites raskere og trekker mer bensin. Jo raskere dekkene slites ut, desto raskere minsker dekkets kritiske funksjoner. Hyppigere stopp på bensinstasjonen og nye erstatningsdekk gjør billigere dekk dyrere i det lange løp.

For vinterdekk fungerer ikke EU-dekkmerket så bra som de ikke er testet under vinterforhold. Vått grep gir ikke et godt bilde av hvor gode dekkene er på snø og is. Her trenger du helt forskjellige tester, som du vanligvis finner blant forskjellige biltester som du finner i de forskjellige avisene. For vinterdekk er det både piggdekk og piggfrie dekk, der du i dekkprøver kan se hvordan de oppfører seg avhengig av om det er snø eller is som overflaten.

For mer informasjon om dekkprøving, klikk her: https://vianor.no/