Om du behöver köpa nya sommardäck så bör du kolla olika däcktester

vinterdäck

När du ska välja däck som passar bäst till din bil samt din körstil och användningsområde så är det värt att använda däcktester för att få optimal information. Det finns viktig information att få från EUs däckmärkning, detta har gjorts så att du lättare kan välja däck som med bra kvalitet och därmed också säkrare däck. Märkningen tillåter dig att lätt få information angående våtgrepp, bränsleekonomi och däckljud, så att du kan jämföra detta med andra däck på dessa punkter.

Motortidningar och även dagstidningar brukar publicera däckrecensioner or resultat från däcktester. Oftast ser man typ, 2020s bästa sommardäck, se resultat, för att man ska köpa tidningen. Här testas däcken baserat på flera olika kriterier, så det gör det som ett bra komplement till EUs däckmärkning, vilket bara visar 3 olika faktorer. Det finns klart värde i att kombinera resultaten av olika källor för att göra ett optimalt däckval. Vissa tester kan vara mer relevanta för dina behov. Om du har en SUV och gillar att köra off-road, så vill du säkert se hur väl däcken fungerar i svår terräng och hur punkteringssäkra de är. Om du inte alls kör off-road, så blir dessa test helt obetydliga, så det gäller att förstå vilka som spelar en roll för dig, din bil och din körning.

Bränsleförbrukning borde ju vara viktig för alla, men är kanske mindre viktig för de som kör en elbil eller hybrid, men även då borde det vara av intresse, då däcken har hög bränsleförbrukning på grund av däcken har högt rullmotstånd, vilket gör att de även konsumerar laddning från dina batterier så att du inte kommer lika långt per laddning. Däckens våtgrepp är väldigt viktigt på sommaren när du kör på vägar med mycket vatten eller hamnar i ett åskväder med kraftigt regn. Om du måste snabbt bromsa så är våtgreppet väldigt viktigt och kan variera mycket emellan olika däck. Däck på sommaren måste också kunna effektivt undvika vattenplaning.

En stor fördel med att utnyttja olika däcktester och EU däckmärkning är att undvika att falla för billiga däck som är av lägre kvalitet och blir dyrare i längden med sämre säkerhet. Billiga däck kommer inte att ha de bästa värdena för våtgrepp eller bränsleförbrukning samt att de inte kommer komma högst upp på tester. Däck av låg kvalitet tenderar att ha högt rullmotstånd, vilket gör att de slits snabbare och drar mer bensin. Ju fortare däcken slits, desto fortare minskar däckens kritiska funktioner. Mer frekventa stopp på bensinmacken samt nya ersättningsdäck gör de billigare däcken dyrare på sikt.

För vinterdäck så fungerar inte EUs däckmärkning så bra, eftersom de inte testas i vinterförhållanden. Våtgrepp ger ingen bra bild hur bra däcken är på snö och is. Här behöver du helt andra tester, vilket du oftast kan hitta bland olika biltester som du hittar i de olika tidningarna. För vinterdäck så finns det ju både dubbdäck och dubbfria däck, där du kan se i däcktester hur de uppför sig beroende på om det är snö eller is som underlag.

För mer information angående däcktester, klicka här: https://vianor.se/